top of page

TAI CHI CHUAN is een oud Chinees systeem van oefeningen en is terug te voeren op de taoïstische filosofie van Yin en Yang die eeuwengeleden ontstond. Yin en Yang staan voor het grote natuurlijke evenwicht. Het evenwicht tussen lichaam en geest, doen en denken, spanning en ontspanning, gevoel en verstand.

CHI is de levenskracht of vitale energie die de kosmos vervult en voortdurend via kanalen genaamd meridianen door ons lichaam stroomt. Door Tai Chi te beoefenen vindt U weer aansluiting op deze universele, natuurlijke energiestroom en daardoor ook bij de energiestroom in Uzelf.

TAI CHI CHUAN is - naast Chi Kung - het bewegingsonderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Tai Chi maakt eigenlijk deel uit van de krijgskunst, maar wordt nu vooral toegepast om via beweging tot meditatie te komen.

Tai Chi Chuan is een ononderbroken serie bewegingen (TAI CHI vorm) die heel simpel en moeiteloos overkomen. Door deze bewegingen wordt het lichaam, ademhaling en bewustzijn een geheel, ze worden gekenmerkt door voortdurende verplaatsing van het gewicht en zeer expressieve gebaren, want juist dit precisiewerk bewijst dat men met de juiste instelling en aandacht bezig is.

Met behulp van de langzame bewegingen, die typerend zijn voor Tai Chi leert men te luisteren naar het eigen lichaam, zodat men er bewust van kan worden.

Tai Chi is een doorlopend proces waarin men steeds meer over zichzelf kan ontdekken.

Het is het beste om er steeds als beginner tegenaan te blijven kijken, dat zal de diepte van Uw ervaringen ten goede komen.

De echte Tai Chi meesters blijven zichzelf dan ook altijd als beginners zien.

TAI CHI

Mijn lijf zet zich in beweging,

gedachten vervagen.

Ik geef mij over.

Beelden vallen weg.

Ik volg,

in vertrouwen.

Ik adem

Voel leegte, voel gewicht,

ervaar balans.

Herhaal en verbeter

de beweging tot

één vloeiende lijn,

verankerd met mijzelf.

Ik visualiseer

de ruimte,

binnen en buiten.

Luister naar

een regenvlaag,

het stille zonlicht

binnen in mij.

IK LAAT LOS;

ERVAAR ... RUIMTE.

Daisy Gisberts Simon

December 2013

bottom of page