top of page

CHI KUNG

Chinese gezondheidsoefeningen

Chi Kung oefeningen zijn - naast TAI CHI CHUAN - het bewegingsonderdeel van de Chinese

natuur filosofie die ruim 4000 jaar oud is en daarmee de oudste nog levende filosofie ter wereld.

Deze bewegingsleer is gebaseerd op de eeuwenoude filosofie van yin en yang.

Yin en Yang staat voor het grote natuurlijke evenwicht. Hiermee wordt bedoeld het evenwicht tussen lichaam en geest, doen en denken, spanning en ontspanning.

CHI KUNG betekent : oefeningen doen om je vitale levenskracht CHI te versterken.

CHI is de levenskracht of vitale energie die de kosmos vervult en voortdurend via kanalen (meridianen) door ons lichaam stroomt.

Het zijn losse, rustige en eenvoudige oefeningen die de gezondheid verbeteren en klachten verminderen. De bewegingen worden herhaald, vloeiend en met volledige aandacht uitgevoerd op

het ritme van de ademhaling.

Een groot deel van de oefeningen kunnen - wanneer staan te vermoeiend is - zittend op een stoel uitgevoerd worden. Het kan tot op hoge leeftijd beoefend worden!

Het effect van CHI KUNG is bijzonder groot.

Men verkrijgt niet alleen meer energie en vitaliteit, ook kan men met Chi Kung allerlei lichamelijke en geestelijke klachten verminderen en voorkomen. De oefeningen werken positief op de verhoging van de weerstand en ondersteuning van het afweer systeem.

CHI betekent ENERGIE en KUNG betekent VAARDIGHEID die wordt verkregen door regelmatig oefenen.

Belangrijke principes hierbij zijn:

1. Juiste lichaamshouding

Versterken van de wervelkolom en bewust bewegen met aandacht voor spanning en ontspanning in het lichaam. Iedere houding of oefening binnen de Chi Kung heeft een eigen gezondheidseffect: er zijn gerichte oefeningen voor onderrug, hart, longen, maag, lever etc.

2. Ademhaling

De ademhaling wordt in het Oosten gezien als de brug tussen lichaam en geest.

Door de rustige en vloeiende bewegingen van de Chi Kung komt U tot een diepe en rustige ademhaling. Daardoor worden alle cellen van het lichaam voorzien van voldoende zuurstof voor meer vitaliteit en gezondheid. Chi Kung wordt o.a. ingezet tegen paniekaanvallen en hyperventilatie.

3. Geestelijk of mentale houding

We richten de geest tijdens de oefeningen volledig op het waarnemen van ons eigen lichaam. Het is een methode om de concentratie te versterken en tot ontspanning te komen. In deze toestand bent U zich meer bewust van Uw eigen energiehuishouding en kunt U Uw dagelijkse beslommeringen op dat moment loslaten. Dit geeft innerlijke rust en een gevoel van tevredenheid.

De eerste 15 minuten van de les worden besteed aan losmaakoefeningen. Daarbij maken we de gewrichten los, rekken de spieren en maken het lichaam warm. Daarnaast is er ook een energie warming up : wrijven, kloppen wij de energiebanen (meridianen) en energiepunten (acupunctuurpunten). In de overige tijd doen we verschillende Chi Kung oefeningen, gecombineerd met sensitivity, coördinatie, ademhalings oefeningen en meditatie.

Naast de algemene positieve effecten op lichaam en geest is deze bewegingsvorm vooral geschikt voor ouderen omdat:

- geschikt voor BREDE LEEFTIJDSGROEP VAN OUDEREN. Jonge ouderen en hoogbejaarden kunnen deze bewegingsvorm SAMEN beoefenen, doordat elke oefening zowel staand als ook zittend kan gebeuren en men ook de eigen intensiviteit kan bepalen.

Hierdoor zijn er ook minder uitvallers dan bij alternatieve bewegingsprogramma's bij ouderen.

- De oefeningen zijn zeer geschikt als VALPREVENTIE BIJ OUDEREN. Men krijgt een beter lichaams- besef en spieropbouw en men kan daardoor beter het evenwicht verdelen en bewaren. Hiernaar wordt zelf in Nederland onderzoek verricht door de Erasmus Universiteit in Rotterdam met positieve resultaten.

- De oefeningen zijn behalve gericht op evenwicht en ontspanning, GEMAKKELIJK UITVOERBAAR en HET HELE LICHAAM komt hierbij aan bod. Botten, spieren, pezen, organen, bloedcirculatie, stofwisseling en coördinatie.

- Ouderen worden ZELFBEWUSTER en krijgen meer ZELFVERTROUWEN, waardoor ze sociaal beter kunnen functioneren en meer naar buiten toe durven te treden.

Chi Kung is in China een zeer gewaardeerd en veel gebruikt gezondheidssysteem en wordt als therapie gebruikt in Chinese ziekenhuizen, met bijzonder goed resultaat.

Wim met 100 jarige!! Nog steeds op Chi Kung les.

bottom of page